Szerkesztői előszó

avagy miről szól az Esti Kérdés Magazin

Amikor a terveinknek, azaz a későbbi estikerdes.hu-nak kerestünk valami frappáns és találó nevet, átlapoztunk különböző szótárakat, mesekönyveket és versesköteteket, kedvenc regényeinket is átnéztük. Babits Mihály “Esti kérdés”-e mindannyiunknak valamiért fontos. Ez az egyik kedvenc versünk. Kezdtük leválasztani a versről a címet, így egyre több egyéb jelentéstartalmat tudtunk társítani hozzá. Minden kis- vagy akár nagyobb gyerekes családban kérdés esténként, hogy „Na, mit olvassunk ma?” „Mi legyen a mese?” Az esti mese a legjobb belépési pont a későbbi önálló olvasáshoz. Aztán, ha jó a kiválasztott mese, történet, regényrészlet, vers, akkor számos kérdést fölvet, amit meg lehet válaszolni (vagy akár nem tudni a választ rájuk), de mindenképp el lehet annak kapcsán beszélgetni.…

Így lett az esti kérdés annak a nemzetközi gyerek- és ifjúsági irodalmi fórumnak a neve, amit ezen a felületen létrehoztunk.

Azt vettük észre közben, hogy a könyvek, amelyeket összegyűjtöttünk, – és amelyek megszólítottak minket – mind valamely fontos közéleti témához kapcsolódnak, hozzájárulnak a társadalmi érzékenyítéshez, a fenntartható fejlődés népszerűsítéséhez. Céljaink tulajdonképpen összecsengenek az ENSz által kiírt, 17 hónapra elosztott témával, ezekhez gyűjtjük össze a különböző nyelvterületekről a kortárs gyerek- és ifjúsági irodalmat.

Az, amit kitaláltunk, a vadludak húzására emlékeztet: átível országok, kultúrák, nyelvek fölött, de úgy, hogy közben újra és újra a saját belső gyémánthúrja köré rendeződik. A terveinknek komoly belső rendje van, a dolgok tematikusan épülnek egymásra. Ez a kép eléggé jellemző arra, amit ezen a fórumon tenni kívánunk: vadludak húznak el magasan a föld fölött, sok mindenre rálátnak. Mi el is mondjuk, amire “utazásunk” közben rálátunk és rátalálunk. 

Ezért ragaszkodtunk a vadludak, vagy más költöző madarak motívumhoz az oldal illusztrációiban is: a magasan szálló madarak távol vannak minden más viszonyítási ponttól, dinamikusak, mégis stabilak a saját belső rendjükben.

Ez az adatbázis reményeink szerint tehát a kortárs meséket felölelő katalógus lenne.

Ebből a szempontból úgy látszik, hogy egyfajta közszolgálat, amit itt végzünk. Olyasmit hoztunk létre, ami segít egy-egy nehéz élethelyzetben célirányosan kifejteni az irodalom (nem az önsegítő, hanem a szépirodalom) áldásos hatását.

Sz.J. & N.P.J.

Havi téma

Az aktuális téma

Duis sagittis massa pulvinar erat auctor sodales. Ut a pretium nulla, nec blandit metus. Curabitur orci libero, vestibulum sit amet mattis et, consequat sed felis. Duis blandit elit arcu, vitae volutpat erat volutpat vel. Suspendisse tincidunt in lacus in porttitor. Morbi ipsum est, lobortis vitae lorem efficitur, fermentum aliquam nulla. Morbi eu fringilla risus.

Bejegyzés 1

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

bővebben

Helló Világ!

Nulla sed condimentum orci. Etiam est mauris, blandit et lacus id, semper suscipit velit. Nullam et nunc magna. In facilisis turpis in felis pulvinar, vitae pretium est facilisis. Donec id mollis nulla. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia...

bővebben

Tartalomjegyzék

Böngéssz az összes téma közül
Tovább